Raportul de Activitate al Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM) Ianuarie-Octombrie 2017

Prima jumătate a anului 2017 a reprezentat o continuare firească a proiectelor demarate încă din 2016, dar și  o importantă evoluție și extindere în piața internațională pentru Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate.

Activitatea ARSCM s-a concentrat pe participarea la cele mai importante evenimente europene dedicate industriei smart city, schimbul de expertiză cu asociații internaționale similare, menținerea partenerilor strategici, încheierea de parteneriate și protocoale de colaborare cu cele mai reprezentative autorități în materie, formarea de grupuri de lucru cu experții asociației pentru a oferi expertiză instituțiilor publice, participarea cu expertiză și co-organizarea mai multor evenimente pe plan național,  organizarea propriilor evenimente, dezvoltarea rețelei de networking Bucharest Business Breakfast, editarea revistei Smart City Magazine, cooptarea de membrii în cadrul asociației, precum și aderarea ca membru în cadrul asociațiilor profesionale din UE.

Parteneriatul strategic cu Camera de Comerț și Industrie a României,  derulat încă de la începutul anului 2016 reprezintă un succes, evenimentele BBB  ridicându-se la prestigiul de care Camera de Comerț și Industrie se bucură în mediul de afaceri și administrativ autohton. Invitații și participanți la  evenimentele de networking realizate de BBB, miniștri, secretari de stat, ambasadori, primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene,  au transmis un semnal de transparență, deschidere  și receptivitate față de nevoile și observațiile celor mai importante companii din mediul de afaceri, în tematicile de actualitate abordate de evenimentele Bucharest Business Breakfast.

Participări la evenimente INTERNAȚIONALE (prezentări, speaker, invitații, organizator)

Luna IANUARIE a debutat la Bruxelles cu participarea ARSCM,  prin Președintele Asociației, la invitația International Association of Public Transport (UITP) la Reuniunea Anuală a UITP, dar și la UITP 2017 New Year Reception în data de 19/01/2017 ce a avut loc la Royal Museums of Fine Arts of Belgium. Tot la Bruxelles, în 16/01/2017 Președintele ARSCM, domnul Eduard Dumitrașcu a participat la Cyber Security și în 17/01/2017 la Smart Finance – ECIPE &World Bank Seminar: Economic Uncertainty-Feedback Loops Between Advanced and Emerging Economies.

Londra a fost următoarea participare la nivel internațional, de această dată în cadrul IoT Tech Expo Global, în perioada 23-24/01/2017, un eveniment ce a reunit peste 100 de expozanți și peste 200 de speakeri din întreaga lume. Un alt eveniment important pentru domeniul de activitate al asociației la care ARSCM a participat a fost Transport Ticketing Global 2017, ce a avut loc la Londra, centrul expozițional Olympia, în aceeași perioadă.

În luna FEBRUARIE, ARSCM a participat la Bruxelles la evenimentul organizat de Comitetul European al Regiunilor (CoR): Investing in Europe: building a coalition of smart cities & regions ce a avut loc în 7/02/2017 la CoR.

În luna MARTIE ARSCM a participat la SEAF Investor Forum la Milano (8/03/2017), unde a avut loc și testarea SEAF IT Platform.

MARTIE 2017 – ARSCM organizează prima ediție a evenimentului cu participare internațională Smart City URBAN Projects (30/05/2017). La eveniment și-au anunțat intrarea pe piață, în exclusivitate prin ARSCM companii din Polonia, Finlanda și Marea Britanie. Evenimentul a fost primul târg de soluții și produse dedicate smart city. Evenimentul va fi organizat anual.

În luna MAI ARSCM a fost invitată la Budapesta (3/05/2017) la evenimentul SmartPolis Workshop on Smart Cities in Central and Eastern Europe, unde au susținut prezentări despre oportunitățile Industriei Smart City din România Președintele ARSCM, domnul Eduard Dumitrașcu, și doamna Sarolta Besenyei, Vicepreședinte ARSCM, Expert CE.

Tot în luna mai, de această dată la București, la Camera de Comerț și Industrie a României, ARSCM a organizat evenimentul internațional Administrative Expertise Exchange China – Romania, Business Opportunities (22/05/2017), eveniment ce a reunit o delegație de reprezentanți ai mediului administrativ și de afaceri din China și s-a bucurat de prezența a numeroși reprezentanți din partea autorităților române, printre care domnul Secretar de Stat Stelică Fudulea, Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Luna IUNIE a însemnat participarea Președintelui ARSCM la IoT Tech Expo Berlin, Europe’s largest Internet of Things (IoT) event, ce a avut loc la Berlin (1-2/06/2017), precum și la Bruxelles, la evenimentul China-EU SMEs Cross-Border Investment and Trade Conference, 2/06/2017, reprezentată prin Directorul Departamentului de Implementare Proiecte.

Evenimente și participări pe plan NAȚIONAL

În luna februarie, ARSCM a participat prin Președintele asociației, domnul Eduard Dumitrașcu, însoțit de domnul Bogdan Paraschiv, Director Evenimente ARSCM la evenimentul aniversar al PARTENERULUI STRATEGIC Immochan, care a aniversat 5 ani pe piața din România (3/02/2017, Brașov). Cu aproape 400 de centre comerciale administrate în 12 țări din Europa și Asia, Immochan este astăzi una dintre cele mai importante companii comerciale imobiliare din Europa pentru centre comerciale.

În luna aprilie ARSCM a organizat dezbaterea Eficiența Energetică –între obligativitate și oportunitate, (28/04/2017), cu participarea secretarului de stat, domnul Iulian Robert Tudorache, a domnului Dan Cristian Popescu, Viceprimarul sectorului 2, a domnului Constantin Tomescu, Viceprimarul sectorului 6, eveniment din seria Bucharest Business Breakfast, evenimente organizate în parteneriat cu CCIR.

Bucharest CITY.AI (27/04/2017) – ARSCM a fost co-organizator alături de Comunitatea AI din România al primei ediții a Bucharest Artificial Intelligence.

Luna MAI a deschis seria de evenimente organizate în colaborare cu mediul academic. Astfel, primul din această serie a fost lansarea Programului Smart Start Up România, un program de mentorat organizat de ARSCM împreună cu Universitatea Politehnică din București, în care au fost alese mai multe proiecte ce se vor transforma în start-up-uri dezvoltate de tineri. Primul astfel de proiect este în curs de implementare alături de Primăria sectorului 6 și vizează amenajarea urbană a grădinilor verticale. Programul se va desfășura anual.

Tot în luna mai, ARSCM a fost partener al evenimentului Orașe Durabile: Expertiza Franceză, organizat de Camera Franceză de Comerț și Industrie în România, și a fost reprezentată la eveniment de către Vicepreședinte ARSCM, Doamna Sarolta Besenyei și Event Manager BBB, Cristina Vîlcov (23/05/2017).

Luna IUNIE – ARSCM organizează dezbaterile Stategia Energetică a României(22/06/2017) cu participarea Secretarului de Stat ME, domnul Iulian Robert Tudorache și Stategia și obiectivele de investiții ale Ministerului Transporturilor (29/06/2017) cu participarea Secretarului de Stat MT, doamna Magdalena Grigore. Ambele evenimente fac parte din seria evenimentelor BBB, dedicate diverselor sectoare smart.

21/06/2017 ARSCM a participat la lansarea Clusterului Start Inovare. Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate este încă de la lansare membră a acestui cluster. (Detalii complete aici)

29/06/2017 ARSCM a participat în calitate de partener la Workshop-ul organizat de Universitatea Ecologică cu tema „Sustenabilitate și Eficiență Energetică”.

Luna IULIE – Luna iulie a debutat în forță pentru Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate. Chiar la începutul lunii am semnat protocolul de colaborare cu Ministerul Energiei, iar primul proiect în care se aplică parteneriatul este Caravana Smart City.

04/07/2017 alături de EasyLumen, unul dintre principalii noștri parteneri, am participat la Bari, Italia la conferința pe teme de eficiență energetică – „Efficienza 4.0 – L’innovazione al centro dello sviluppo economico e industriale”.

05/07/2017 -ARSCM lansează proiectul educațional Smart Education. Alături de partenerii noștri tradiționali și de cele mai importante companii din domeniu, ne propunem să formăm specialiști în domeniul Smart City. Detalii complete aici.

Luna AUGUST – ARSCM realizează primul audit Smart City din România – la cererea Primăriei Municipiului Târnăveni, județul Mureș.  18/08/2017 ARSCM a prezentat Raportul de audit cu ocazia Zilelor Orașului Târnăveni, finalizat cu un set de recomandări din partea experților asociației.

Pentru o mai bună monitorizare a stadiului proiectelor în curs de implementare și pentru a avea o situație actualizată a parcursului tehnologizării, ARSCM a lansat Harta Proiectelor Smart City. Acestea sunt disponibile online aici și sunt actualizate pe măsură ce apar informații noi de la autorități.  Detalii despre proiect aici.

SEPTEMBRIE –  INTRODUCEREA STANDARDELOR SMART CITY  – ARSCM a încheiat un parteneriat cu ASRO – Organismul Național de Standardizare pentru introducerea celor 8 standarde Internationale privind dezvoltarea sustenabila si durabila a comunitatilor si oraselor inteligente.

Luna SEPTEMBRIE a însemnat deasemenea debutul Programului Caravana Smart City, sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei. Lansarea a avut loc în cadrul unei duble ceremonii – Forumul Administratorilor Publici din România și Lansarea Caravanei Smart City. Lansarea a avut loc la Hotel Phoenicia, în perioada 22-24 septembrie și a reunit principalii factori decidenți din România. În acestă perioadă au avut loc atât conferințe tehnice, cât și un eveniment Gală în cadrul căruia au fost decernate diplomele pentru Ambasadorii Smart City. Detalii aici.

Caravana este cel mai complex proiect, derulat pe parcursul unui an calendaristic, dedicat mediului administrativ pentru înțelegerea și adăugarea de noi informații privitor la soluții smart în beneficiul cetățenilor (detalii complete aici). Derulat sub deviza Împreună construim comunități! programul va acoperi principalele județe ale țării, încercând pe de o parte să realizeze o radiografie reală a stadiului actual, precum și de a propune un dialog constructiv pentru identificarea celor mai potrivite soluții de îmbunătățire a condițiilor de viață.

Septembrie este deasemenea luna în care a apărut numărul 4 al Revistei Smart City Magazine, de acestă dată însoțit de suplimentul dedicat administratorilor publici. Revista poate fi citită online aici in varianta online.

OCTOMBRIE ARSCM pregătește evenimentul cel mai important al industriei, Smart City Industry Awards, în 19 octombrie la CCIR, (detalii complete aici).

Romexpo este principalul organizator de târguri și expoziții din România, iar începând cu luna iulie, Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate este partenerul Romexpo. Vă așteptăm între 11 și 14 octombrie 2017 la TIB, Romenvirotec, Invetika și ExpoenergieProgramul evenimentelor aici.

Deasemenea, ARSCM va continua seria întâlnirilor Bucharest Business Breakfast, precum și participarea ca speaker sau invitat în cadrul celor mai importante evenimente ale domeniului.

Parteneriate 

Anul 2017 este dedicat deschiderii internaționale și mediului academic, în privința parteneriatelor asociației. În prima jumătate a anului au fost semnate parteneriate cu Univ. Johns Hopkins by Urban Fellows Washington, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Ecologică, Universitatea Spiru Haret, alături de care ARSCM începe programe de mentorat, cursuri dedicate smart city și mediului privat.

Partener Strategic – Începând de anul acesta Immochan devine partener strategic al ARSCM, acesta sprijinind acțiunile ARSCM, în toate demersurile sale.

Parteneriatul cu AAPRO – Asociația Administratorilor Publici din România este un parteneriat important, menit să sprijine demersurile ARSCM de a asigura informarea și profesionalizarea administratorilor publici, prin programe ce li se adresează.

Revista Smart City Magazine – ARSCM publică singura revistă dedicată smart city. Apariția revistei se face trimestrial. Numărul din luna martie a fost lansat în cadrul Smart City URBAN projects (30/03/2017), numărul din luna iunie în cadrul evenimentului Strategia Energetică a României (22/06/2017).

Membri ARSCM

O foarte importantă parte a activității ARSCM o constituie mărirea numărului de membri și derularea de acțiuni. S-au alăturat recent: Immochan România, BMF Group, EasyLumen, Quickmobile, Schreder România, Primăria Prundeni, Primăria Câmpulung Moldovenesc, Primăria Horezu, Iridex Grup, Direct ONE, iar începând cu luna septembrie TELEKOM România devine membru strategic al ARSCM.

Echipa de experți 

Președinte: Eduard Dumitrașcu

Secretar General: Dr. Sorin Negrea

Vicepresedinte:  Expert Comisia Europeană – Sarolta Besenyei

Director Evenimente ARSCM: Bogdan Paraschiv

Director Implementare Programe: Alexandra Dumitrașcu

Expertiză/Management de Proiect

Ex-Ministrul Fondurilor Europene- Aura Răducu

Expert Comisia Europeană –Sarolta Besenyei

Prorector Universitatea Ecologică- Conf. Univ. Dr. Ciprian Caragea

Expert Fiscalitate -Prof. Univ. Spiru Haret – Aurelian Băluță

Academia de Poliție A.I. Cuza – Lect. Univ. Dr. Mihai Marcoci

The International Urban Alliance by Johns Hopkins University, Washington – Ph.D. Mircea Enache

Lector SNSPA – Dr. Cătălin Vrabie

Program Manager External Relation of Nuclear Safty and Security at European Commission   – Dr. Olivia Comșa

Expert Fiscalitate – Dr. Sorin Robu

Expert Internațional de Mediu –Dr. Serena Adler

Expert în Energie –Drd. Ing. Ec. Ionuț Ciobanu