Primele cursuri din România dedicate conceptului Smart City

Primele cursuri din România dedicate dezvoltării comunităților creativ-inteligente vor avea loc în perioada 22 – 24 Aprilie 2019.

Cursul ”Introducere în Smart City” este creat pentru a oferi o mai bună înțelegere a funcțiilor de bază ale unui oraș sau ale unei comunități inteligente și este dedicat tuturor decidenților cu rol în administrarea orașelor – Președinții Consiliilor Județene, Primari, Viceprimari, City Manageri, tuturor reprezentanților din departamentele tehnice ale acestor instituții și companiilor care oferă produse și servicii dedicate Industriei Smart City.

Academia Smart City este o platformă națională de formare profesională coordonată de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate în parteneriat cu mai multe instituții – The World`s Smart Cities Organization – Londra/Marea Britanie, Ministerul Energiei din România, Universitatea Politehnica București, Universitatea Ecologică București, etc.

Misiunea acestei platforme este de a pregăti experți pentru Industria Smart City atât pentru instituțiile centrale și locale cât și pentru companiile ce derulează activități în dezvoltarea orașelor și comunităților din România.
Suntem interesați să livrăm cele mai noi și practice cursuri astfel încât absolvenții să poată aplica imediat informațiile și competențele dobândite.

Organizat în parteneriat cu Universitatea Politehnica București, Universitatea Ecologică București și Ministerul Energiei, programul educațional este organizat și coordonat de către Asociatia Română pentru Smart City și Mobilitate. Prin această serie de cursuri, ne propunem ca participanții să înțeleagă nu doar tendința de dezvoltare naturală a comunităților, dar mai ales cum se pot implica în mod direct prin folosirea noilor tehnologii în beneficiul cetățenilor.

În calitate de Guest VIP Speakeri, la această serie de cursuri au confirmat prezența următorii lectori: Dl Robert Iulian Tudorache, secretar de stat la Ministerul Energiei, Dl Liviu Stoica, Președinte Agenda Digitală a României, Dl Ioan Gâf Deac, City Manager în Sectorul 4 al Municipiului București.

Cursul ”Introducere în Smart City este structurat în 7 module ce vor fi prezentate pe parcursul a 3 zile. Fiecare dintre cele șapte module este structurat în mai multe părți incluzând pe lângă suportul de curs și materiale video sau invitați din industrie. La sfârșitul fiecărui modul de învățare, cursanții vor avea o lectură care le va oferi un rezumat detaliat al temelor principale acoperite dar și un studiu de caz relevant pentru subiectul tratat.

Modulele cursului ”Introducere în Smart City sunt structurate în acord cu principalele verticale promovate de Comisia Europeană, după cum urmează:

Modul 1 – Prezentare curs: Definiții  Smart City  – Introducere în infrastructurile urbane inteligente și orașele inteligente – lector Eduard Dumitrașcu – Președinte ARSCM
Modul 2 – Smart Mobility – lector Prof. univ. dr. Florin Nemțanu,  SM-IEEE, M-IET, ACM, Euroscience, Facultatea de Transporturi, Universitatea  Politehnica București
M odul 3 – Smart Environment – lector Av. Victor Marcushon, Expert Mediu
Modul 4 – Smart Living – lector Cristina Mazilu, Coordonator Centrul Operativ pentru Situații de Urgență
Modul 5 – Soluții de finanțare pentru proiecte Smart City – lector Sandra Tănase, Expert Accesare Fonduri Europene

Modul 6 – Smart Citizen – lector Liviu Stoica, Președinte Agenda Digitală a României
Big Data, IoT – Ciprian Caragea, Prorector Universitatea Ecologică din București
Modul 7 –  Smart Governance – lector Universitar SNSPA, Cătălin Vrabie

Absolvenții cursurilor organizate de Academia Smart City alături de partenerii săi primesc doua diplome:

  1. Diploma eliberată de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate semnată de Profesori Universitari participanți la curs;

  2. Diplomă eliberată de The World`s Smart Cities Organization cu sediul la Londra.

Certificările și Diplomele Academiei Smart City sunt  recunoscute de industrie și permit cursanților să adauge aceaste competențe în CV după terminarea cursurilor.

Partenerii instituționali: Guvernul României – Ministerul Energiei, Universitatea Ecologică din București, Universitatea Politehnica din București.

Parteneri strategici: First Bank, Dell EMC, Asseco SEE, Microsoft, Orange, Dewatering & Silent Piling, BMF Grup, Iridex Group, Immochan, Digitax, Schreder, ZTE, Huawei, Up Romania.