Municipiul Bacău, proiecte de tip Smart City în valoare de 48 de milioane de euro

Bacău Smart City

Municipiul Bacău a găzduit marți, 7 mai, programul național Caravana Smart City 2.0. Implementarea. Programul, organizat de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate, se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, fiind unicul program național de promovare a soluțiilor și proiectelor Smart City din România. Evenimentul a avut loc la Centrul de Afaceri și Expoziții “Mircea Cancicov”, Sala de Ședințe a Consiliului Local Bacău.

Etapa Bacău a reunit administrația centrală și locală, mediul academic, economic, precum și reprezentanții societății civile, bucurându-se de participarea domnului Chindruș Romică Lucian, administrator public al Municipiului Bacău, a domnului Bogdan Marin, președinte CNMR filiala Bacău și a doamnei Roxana-Margareta Grigore, prodecan al Facultății de Inginerie, Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău.

Administratorul public al municipiului Bacău, domnul Chindruș Romică Lucian, a prezentat principalele proiecte de tip smart city în curs de implementare de către administrația locala: Primăria Municipiului Bacău a depus nouă cereri de finanțare la ADR Nord-Est pe Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, în valoare totală de 48 de milioane de euro. Printre principalele proiecte ale orașului se numără Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și Sistemul de Management al Traficului pentru prioritizarea coridoarelor de transport public și al deplasărilor cu bicicleta. Acesta din urmă va fi monitorizat într-un Centru de Comandă, cu sediul în Centrul Expozițional “Mircea Cancicov” din Bacău și va integra monitorizarea și managementul tuturor sistemelor instalate, respectiv de management de trafic, monitorizare video, detecție calitate aer și stare carosabil, analiză inteligentă a traficului și prioritizare transport în comun. În cadrul Centrului de Comandă va fi implementat și un sistem automat de management intern, acesta având rolul de urmărire și monitorizare a întregului sistem.”. Alte proiecte menționate se referă la digitalizarea instituțiilor publice din Bacău, modernizarea stațiilor de transport public, realizarea de coridoare de trafic dedicate exclusiv traficului nemotorizat sau reconfigurarea intersecțiilor.

În continuarea evenimentului, Sebastian Negrea, inspector de specialitate în cadrul ADL Bacău a luat cuvântul pentru a prezenta un proiect caștigat de instituție pe zona URBACT: “În anul 2018, UE a lansat programul URBACT III, cu apeluri pe mai multe direcții prioritare, printre care dezvoltarea și sprijinirea know-how-ului în sectorul antreprenorial și al incubatoarelor de afaceri. Prin urmare, ADL Bacău a aplicat pe rețeaua TechRevolution inițiată de municipalitatea din Barnsley – UK, prin intermediul incubatorului de afaceri Digital Media Center (DMC) în calitate de coordonator de proiect având în perspectivă dezvoltarea de către Municipalitatea Bacău a incubatorului de afaceri HUB pentru Tineret – Cinema ORIZONT, în anul 2019. Activitățile referitoare la acest proiect vor fi finalizate până la data de 4 decembrie 2020.”

Roxana-Margareta Grigore, prodecan al Facultății de Inginerie din cadrul Universității “Vasile Alecsandri” din Bacău, a discutat despre deschiderea studenților către nou și inovare: Suntem o universitate centrată pe student și scopul nostru este să dezvoltăm în jurul studentului tot ceea ce înseamnă viitoare bune practici. Dorim să creăm un campus universitar inteligent, iar pentru asta dezvoltăm numeroase proiecte împreună cu studenții și le încurajăm creativitatea. Avem o colaborare pe un proiect de tip Smart City la nivelul orașului Buhuși și un proiect pe energie regenerabilă, de utilizare a energiei fotovoltaice pentru iluminarea unei zone de parcare din campusul universitar. De asemenea, studenți din cadrul Facultății de Mecatronică au participat la concursuri în Ungaria cu un automobil pe aer comprimat și au fost premiați. Tinerii au o mai mare deschidere către tot ceea ce este nou și încercăm să susținem participarea stundenților la astfel de competiții, în măsura competențelor noastre.

Orange România a prezentat un produs nou, Flux Vision, care oferă date referitoare la numărul de vizitatori care au trecut printr-o locație, incluzând și detalii specifice ca vârsta, sexul sau categoria socioprofesională a acestora.

Asseco România, unul dintre cei mai importanți integratori IT și dezvoltator de aplicații bancare la nivel național, a prezentat soluții concrete pentru smart education, smart mobility și un Centru de Comandă și Control, o aplicație integrată, prin care cetățenii pot transmite orice fel de sesizare către direcțiile de specialitate direct interesate de problemă, pentru o rezolvare cât mai rapidă și mai eficientă.