Ministerul Energiei se alătură Caravanei Smart City

Joi, 22 iunie 2017, Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM) a organizat dezbaterea “Strategia Energetică a României. Priorități de investiții ale Ministerului Energiei”. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai ambasadelor și misiunilor diplomatice în România, domnul Robert Iulian Tudorache, Secretar de Stat la Ministerul Energiei și Președintele Consiliului de Administrație Nuclearelectrica, doamna Sarolta Besenyei – Expert Comisia Europeană, reprezentanți ai companiilor și asociațiilor din domeniul energiei și experții ARSCM.

În cadrul evenimentului, domnul Robert Iulian Tudorache a prezentat ca prioritate a ministerului Strategia Energetică a României. Aflată pe masa de lucru a Ministerului Mediului pentru avizare, Strategia Energetică își propune să reglementeze domeniul pentru o perioadă de 30 ani, să aducă stabilitate și predictibilitate și să ajute la crearea cadrului legislativ necesar dezvoltării durabile.

Referitor la domeniul energiei nucleare, Secretarul de Stat a precizat că dezideratul ministerului este acela de a crea un ciclu nuclear integrat, prin revitalizarea Companiei Naționale a Uraniului și crearea unei companii de proiect împreună cu partenerii din China, pentru dezvoltarea capacității Centralei Nucleare de la Cernavodă, o necesitate în condițiile cerințelor Uniunii Europene cu privire la reducerea producției de energie din surse regenerabile poluante și înlocuirea acestui tip de energie cu „energia verde”. În acest sens se lucrează la un nou Memorandum pentru continuarea negocierilor cu partenerii din China, ce urmează să ajungă pe masa de lucru a viitorului guvern în următoarele ședințe.

„Energia neconsumată este cea mai ieftină energie” a declarat domnul Robert Iulian Tudorache, referindu-se la o altă prioritate a Ministerului Energiei, respectiv eficiența energetică. „Nu este suficient să anvelopăm blocurile. Eficiența energetică înseamnă în primul rând, educarea autorităților centrale și locale, dar și a cetățenilor cu privire la economisirea energiei, reducerea pierderilor și eficientizarea consumului”. În acest sens, Secretarul de Stat a anunțat că Ministerul Energiei se alătură ca partener, demersului Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate de conștientizare a autorităților publice și cetățenilor cu privire la importanța demarării și implementării de proiecte din domeniile Smart City, demers ce se va concretiza începând din această toamnă prin programul „Caravana Smart City”.

Președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate, domnul Eduard Dumitrașcu a declarat: „Smart City este un domeniu destul de amplu care înglobează mai multe subdomenii de la energie, construcții, mobilitate, tehnologie IOT și până la colectarea și reciclarea inteligentă deșeurilor. Este ca o umbrelă care are pe margine toate aceste subdomenii, iar în centru cetățeanul. Mai mult, pentru foarte mulți factori de decizie acest domeniu este o necunoscută, de aceea ARSCM și-a propus ca începând din această toamnă, timp de 12 luni, Caravana Smart City să ajungă în marile comunități din întreaga țară și să prezinte, alături de parteneri instituționali precum Ministerul Energiei și Asociația Administratorilor Publici din România, dar și de mari companii din domeniu, soluții Smart City dedicate regiunilor respective”.

Dezbaterea “Strategia Energetică a României. Priorități de investiții ale Ministerului Energiei” a fost organizată de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României și face parte din seria evenimentelor Bucharest Business Breakfast.

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate, www.romaniansmartcity.ro, info@romaniansmartcity.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.