Primăria Municipiului Craiova a găzduit miercuri, 11 septembrie, programul național Caravana Smart City 2.0. – Implementarea. Programul, organizat de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate, se desfășoară din anul 2017 sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, fiind unicul program național de promovare a soluțiilor și proiectelor Smart City din România.
Etapa Caravanei Craiova a reunit administrația centrală și locală, mediul academic, economic, precum și reprezentanții societății civile, bucurându-se de participarea domnului Mihail Genoiu, primarul Municipiului Craiova, a domnului Ioan Gâf-Deac, city manager în cadrul Primăriei Sectorului 4 din București și reprezentanților unora dintre cele mai mari companii din industrie, Orange România, Ramboll, care au prezentat soluții concrete de pentru transformarea orașelor.
Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova, a abordat componenta safe city și a prezentat planurile de dezvoltare a infrastructurii de monitorizare și supraveghere video: “Avem două dispecerate de monitorizare video a principalelor bulevarde din municipiu. Ne dorim ca supravegherea să se extindă asupra întregului oraș si camerele să fie monitorizate în cadrul unui singur dispecerat. Cel mai important lucru este însă ca cetățenii să fie cei care să solicite această dezvoltare, pentru că ei sunt cei care vor trebui să aleagă între securitatea pe care o câștigă pe întreg teritoriul orașului și pierderea, în egală măsură, a intimității. Nu putem să impunem aceste soluții, pentru că orice lucru care se implementează cu forța, nu va avea rezultate. De aceea, dezvoltarea trebuie să se bazeze pe o strategie, atât națională, cât și locală și trebuie să se întâmple cu acceptul și interesul cetățenilor. În plus, este de datoria noastră să solicităm programe naționale de dezvoltare a acestor aplicații și sisteme informatice. Până nu o să avem această interconectare între orașe, între comunități, între administrații, nu vom realiza decât lucruri punctuale.”
Principalele proiecte Smart City ale municipiului
Claudiu Popescu, director executiv al Direcției de Relații Publice și Management Documente din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, a prezentat principalele proiecte de tip Smart City implementate sau în diverse stadii de implementare ale orașului: “Atunci când vorbim despre Craiova Smart City la nivel de administrație publică, vorbim despre transparență decizională. În acest sens, unul dintre serviciile online pe care noi le punem la dispoziția cetățenilor este serviciul de consultare online a autorizațiilor de construire și a certificatelor de urbanism. Suntem printre puținele municipii din România care pune la dispoziția celor interesați nu doar o listă a autorizațiilor de construcție, ci și actul în sine, anonimizat desigur, așa cum a fost emis de autoritatea responsabilă. De asemenea, în momentul acesta se pot face programări online pentru registratura primăriei, pentru partea de impozite și taxe pentru toate sediile instituției, posibilitatea de programări online pentru evidența persoanelor și tot ce înseamnă stare civilă, inclusiv partea de oficiere a căsătoriilor.”
Un alt proiect din strategia Craiova Smart City, în plin proces de derulare, este A.R.C.A., finanțat cu fonduri europene: “În completarea serviciilor deja puse la dispoziția cetățenilor, am aplicat, în cadrul POCA 2014-2020, pentru finanțarea unui proiect care vine să separe fluxul scriptic de fluxul electronic. Este un proiect în valoare de aproximativ 2.750.000 de lei, cu o durată de implementare de 28 de luni, cu finalizare în martie 2021 și urmărește crearea unui portal de servicii electronice, care să asigure digitalizarea integrală a minim 10 servicii publice”, a mai declarat Claudiu Popescu.
Primăria Municipiului Craiova a aplicat la programul WIFI4EU si a câștigat un cupon valoric în sumă de 15 000 EUR. Cuponul este destinat instalării de hotspoturi WiFi4EU (puncte de acces wireless) în mai multe puncte din centrul istoric al orașului. Primăria va dezvolta și o aplicație de CityApp, pe care cetățenii, dar și turistii o pot accesa pentru a vedea care sunt obiectivele turistice ale municipiului, dar și pentru a raporta incidente – acesta fiind un instrument rapid si direct de inter-relationare dintre autoritati si beneficiarii serviciilor publice. De asemenea, până în anul 2021, Municipiul Craiova va avea un Plan Urbanistic General (PUG) nou şi complet digitalizat.
Ioan Gâf-Deac, City Manager în cadrul Primăriei Sectorului 4 din București, a fost prezent pentru a prezenta exemple de bune practici în domeniul smart city pentru comunitățile locale urbane. Acesta a prezentat principalele proiecte de regenerare urbană și dezvoltare durabilă din Sectorul 4 al Capitalei și rezultatele obținute. De menționat este faptul că PS4 nu mai acceptă documente în format fizic din partea cetățenilor, toate serviciile oferite fiind digitale.
Silviu Stoica, director general Ramboll South-East, a prezentat propria viziune de dezvoltare durabilă integrată a municipiului: “Polul de Creștere Craiova se poate afirma în profil regional şi national ca un centru important de dezvoltare economică şi culturală, devenind un spațiu atractiv pentru locuire prin oferta diversificată de locuri de muncă, servicii publice complexe și de calitate și posibilități variate de petrecere a timpului liber. Teritoriul Zonei Funcționale urbane trebuie dezvoltat echilibrat, caracterizat de o bună accesibilitate, utilizând resursele rațional, respectând patrimoniul antropic și natural.” Ramboll este o companie recunoscută la nivel internațional, lider în inginerie, proiectare și consultanță și partener strategic al Caravanei Smart City.
Orange România, reprezentată de Bogdan Nuță, Business Dev. Executive, a prezentat soluții inteligente integrate de eficientizare a orasului și îmbunătățire a calității vieții cetățenilor, cu tehnologie de monitorizare a calității aerului, cataloage electronice, tehnologie de optimizare a traficului pedestrian, transport inteligent, turism inteligent sau e-guvernare. O nouă platformă dezvoltată de Orange este Flux Vision, care transformă datele colectate din rețeaua proprie a operatorului în indicatori statistici de mobilitate urbană.
Partenerii instituționali: Guvernul României – Ministerul Energiei, Primăria Municipiului Craiova, CNMR, Institutul de Studii Liberale.
Parteneri: Orange România, First Bank, Asseco România, Dell EMC, Microsoft, Dewatering & Silent Piling, Sky-Park Systems, Novitas 3D City, BMF Grup.
Parteneri media: Bursa, Ziare.com, Business24, iBusiness România, Financiarul.ro, Matek.ro, Trenchless România Magazine.
Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM) este principala organizație a Industriei Smart City din România, având ca obiectiv principal dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din țară. Organizația se bucură de recunoaștere internațională, fiind membră în diferite organizații, comisii consultative, grupuri de lucru și este partener în programe naționale și internaționale alături de cele mai importante corporații implicate în proiecte de Smart City.