China investește 500 milioane euro în proiectele Smart City din România

Miercuri, 3 aprilie 2019, Asociația Română Pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM) și China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC) au semnat acordul de finanțare pentru proiecte smart city.

Gigantul China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC), una dintre cele mai importante companii de stat din China, cu o vastă activitate internațională, a semnat un acord de finanțare cu Asociația Română Pentru Smart City și Mobilitate, prin care va investi 500 milioane euro în proiectele tip smart city din România.

Acordul de finanțare prevede investiții în principalele verticale ale industriei – energie, living, mediu și infrastructură, iar scopul principal îl reprezintă susținerea proiectelor ARSCM pentru dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din România. Acordul are o perioadă de implementare de 10 ani, urmând ca primele proiecte să fie anunțate în perioada imediat următoare.

Declarație Eduard Dumitrașcu, Președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate:

Credem în potențialul de dezvoltare al României și avem toate resursele necesare pentru implementarea corectă și coerentă a acestor proiecte. Acordul de finanțare reprezintă o mare oportunitate pentru dezvoltarea Industriei Smart City în România. Așa cum am promis, țara noastră va fi un important hub regional în zona industriilor conexe conceptului Smart City.

In perioada imediat următoare, inițiem primele runde de discuții cu municipalitățile, companiile și instituțiile interesate de accesarea fondurilor disponibile în vederea localizării proiectelor pe care le vom finanța.

Cu ocazia semnării acordului de investiții, în perioada 30 martie – 3 Aprilie 2019, Asociația Română Pentru Smart City si Mobilitate a fost gazda delegației internaționale CNEEC, condusă de Președintele Consiliului de Administrație, domnul Zhang Yanfei, alături de Vicepreședintele companiei, domnul Yuan Bo și reprezentanți ai departamentelor reprezentative.

Calendarul întâlnirilor oficiale a cuprins vizite la Guvernul României, la Ministerul Energiei, mai multe municipalități și la reprezentanții instituțiilor care se vor implica în proiecte pentru orașe inteligente.

În cadrul rundelor de discuții și negocieri purtate cu reprezentanții autorităților, membrii delegației și-au exprimat deschiderea ca, alături de Asociația Română Pemtru Smart City și Mobilitate, să evalueze oportunitatea unor investiții în proiectele prioritare de anvergură din acest sector, ca autostrăzi sau tronsoane feroviare de mare viteză. Compania a fost listată ani la rând de către Engeneering News Record, SUA, în Topul 225 International Contractors.

În cadrul întâlnirii ce a avut loc la Guvern, doamna Ramona Ioana Bruynseels, Consilier de Stat pentru mediul de afaceri în aparatul propriu de lucru al Prim-Ministrului, a declarat: “Doamna Prim-ministru Viorica Dăncilă și Guvernul Romaniei susțin investițiile în economia românească. Atragerea de noi investiții, promovarea PPP-urilor, atragerea de fonduri europene și finanțarea internațională, reprezintă priorități pentru noi și sunt soluții pe care guvernul mizează în continuare pentru rezolvarea problemelor majore cu care România se confruntă, ca de exemplu, infrastructura. Intâlnirea cu reprezentanții CNEEC confirmă încă o dată că România este în continuare o destinație atractivă pentru investitori, ceea ce bineînțeles că ne bucură și ne confirmă că suntem pe drumul cel bun.”

Acest acord reprezintă prima etapă dintr-un amplu plan de investiții, reprezentanții CNEEC exprimându-și interesul de a crea un parteneriat de lungă durată în România.

Suntem extrem de încântați să fim în România. Credem că România are un mare potențial de dezvoltare în sfera orașelor inteligente. CNEEC va investi prin ARSCM în anii următori 500 milioane euro în soluții dedicate orașelor inteliugente. Acordul de investiții încheiat cu Asociația Română Pentru Smart City și Mobilitate este un pas important spre dezvoltarea unor proiecte cu impact major pentru energie, mediu, și infrastructură” a declarat Președintele Consiliului de Administrație CNEEC, domnul Zhang Yanfei.

CNEEC este una dintre cele mai importante companii de stat din China, recunoscută pe plan internațional. Dincolo de succesul pe care îl înregistrează în domeniul de activitate, compania desfăşoară importante proiecte de dezvoltare a sectoarelor energetic, mediu, waste management, în zeci de țări.

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM) este principala organizație a Industriei Smart City din România, având ca obiectiv principal dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din țară. Organizația se bucură de recunoaștere internațională, fiind membră în diferite organizații, comisii consultative, grupuri de lucru și este partener în programe naționale și internaționale alături de cele mai importante corporații implicate în proiecte de Smart City.