Primăria Municipiului Târgoviște a găzduit luni, 13 mai, programul național Caravana Smart City 2.0. Implementarea. Programul, organizat de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate, se desfășoară din anul 2017 sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, fiind unicul program național de promovare a soluțiilor și proiectelor Smart City din România.
Etapa Caravanei Târgoviște a reunit administrația centrală și locală, mediul academic, economic, precum și reprezentanții societății civile, bucurându-se de participarea domnului Daniel-Cristian Stan, primarul Municipiului Târgoviște, a domnului Ștefan Corneliu și a doamnei Carmen Georgeta Holban, deputați de Dâmbovița, a doamnei Monica Ilie, viceprimarul Municipiul Târgoviște, a doamnei Mureşan Florina-Ramona, subprefect al Județului Dâmbovița, a domnului Ivan Vasile Ivanoff, secretarul Județului Dâmbovița, a domnului Ioan Corneliu Sălișteanu, prorector al Universității Valahia din Târgoviște și a domnului Gelu Rusescu, președinte al Camerei de Comerț și Industrie Dâmbovița.
O premieră absolută a fost însă schimbul de bune practici realizat între Primăria Sectorului 4 al Municipiului București, membră ARSCM, reprezentată de City Manager-ul, domnul Ioan Gâf-Deac și Primăria Municipiului Târgoviște, reprezentată de primarul său, domnul Cristian Stan. Au fost prezentate proiecte de impact, proiecte care schimbă comunitățile locale, indiferent de dimensiunea acestora.
În deschidere, gazda evenimentului, domnul primar Daniel-Cristian Stan, a vorbit despre implementarea conceptului de „smart city” în dezvoltarea urbanistică a municipiului, anunțând, în premieră, lansarea unei aplicații de raportare a diferitelor incidente în municipiul pe care îl conduce. “Municipiul Târgoviște se situează pe locul 2 național privind absorbția de fonduri europene, cu un cuantum de 748 euro/locuitor și are la acest moment depuse spre finanțare dar și în fază de precontractare și desfășurare a procedurilor de achiziție publică un număr de 4 proiecte ce urmăresc conceptul SMART, ce vine în sprijinul cetățenilor și al administrației publice locale. Primul proiect, realizat atât cu fonduri proprii, cât și cu finanțare din partea Administrației Fondului de Mediu, se referă la dezvoltarea infrastructurii de alimentare a vehiculelor cu energie prin achiziția a 4 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice și hibrid. Al doilea proiect, în valoare totală de 28 de milioane de euro, se referă la eficientizarea energetică a sistemului de iluminat public stradal din Municipiul Targoviste, prin implementarea unui sistem eficient și ecologic de iluminat public ce va reduce semnificativ consumul de energie neregenerativă. De asemenea, în cel mult 3 săptamâni, târgoviștenii vor avea la dispoziție propria aplicație de raportare a incidentelor, astfel încât să fie facilitată transmiterea continuă și structurată a informațiilor dinspre cetățeni spre administrația publică și invers.”
Domnul Ivan Vasile Ivanoff, secretarul Județului Dâmbovița, a transmis deschiderea Consiliului Județean Dâmbovița, față de proiectele inovatoare, menite să sporească calitatea vieții cetățenilor și să optimizeze funcționarea instituțiilor: “Consiliului Județean Dâmbovița își doreste identificarea și implementarea acelor solutii integrate care să aibă efecte benefice asupra unui număr cât mai mare de cetățeni. Municipiul Târgoviște, fostă capitală a României, merită să beneficieze de proiecte inovatoare atât pentru potențialul cultural-istoric pe care îl deține, cât și ca important pol economic pentru dezvoltarea regiunii Sud-Muntenia. Sperăm că împreună vom reuși consolidarea legislatiei și dezvoltarea armonioasă a regiunii, cu costuri minime și măsuri cât mai prietenoase cu mediul.”
Asseco SEE Romania, unul dintre cei mai importanți integratori IT și dezvoltatori de aplicații bancare la nivel național, companie cu peste 24000 angajați la nivelul grupului, reprezentată la eveniment de domnul Alex Olteanu, BDM – Public Sector, a prezentat soluții concrete pentru smart education și smart mobility. Extrem de apreciată a fost totodată soluția companiei pentru digitalizarea completă a unei primării, prezentând în acest sens un sistem informatic integrat pentru un cadru de management și lucru colaborativ bazat proces, colaborare, care vor ajuta instituția să gestioneze și să eficientizeze fluxurile de lucru și să distribuie informațiile intern pentru a genera reale beneficii în ceea ce privește eficacitatea, eficiența și livrarea serviciilor către cetățean în mediu electronic.
Domnul Ioan Corneliu Sălișteanu, prorector al Universității Valahia din Târgoviște a prezentat principalele proiecte și colaborări ale instituției, care se încadrează în verticalele Smart City: “Ne lăudăm cu faptul că suntem o universitate cu mici valențe anteprenoriale. Am înființat Institutul de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară, care are care ca domeniu fundamental energia produsă din surse regenerabile, smart metering, smart grid ș.a.m.d. Nu numai partea de cercetare este importantă ci și colaborarea cu diverși actori industriali sau din administrația publică. Cu Primăria Municipiului Târgoviște avem un proiect pentru înființarea și organizarea unui centru de cercetare în domeniul vehiculelor electrice, suntem în discuții avansate pentru înființarea unui laborator de IoT, urmată de un parteneriat cu un producător auto, prin Centrul Tehnic de Cercetare de la Titu, privind înființarea unui program de masterat în limba engleză în domeniul vehiculelor electrice, cu scopul de a crea specialiști atat pentru grup cât și pentru comunitatea târgovișteană. Universitatea Valahia poate să contribuie la dezvoltarea comunităților prin proiecte de tip Smart City atât pe partea de cercetare, de educație și formare experți, cât și pe zona de conștientizare a populației privind beneficiile unor astfel de proiecte inovatoare.”
Domnul Ioan Gâf-Deac, administrator public al Primăriei Sectorului 4 al Municipiul București a venit în completarea evenimentului cu o prezentare a principalelor proiecte de tip Smart City implementate de administrația pe care o conduce, ca exemplu de bune practici. Printre acestea putem aminti un sistem informatic integrat de atribuire și gestiune a parcărilor de reședință/ publice, la nivelul Sectorului 4 al Municipiului București, o rețea de stații de încărcare pentru mașini electrice, sisteme de plată moderne ale taxelor și impozitelor în Sectorul 4 și sisteme on-line de obținere a autorizărilor comerciale și a documentațiilor de urbanism. Strategia managerială a Direcției Mobilitate Urbană Sector 4 a inclus și crearea unui sistem digital de gestiune a solicitărilor, petițiilor și arestului de documente administrative. De la momentul lansării, la data de 14.09.2018, și până la 10.05.2019 au fost înregistrate 31700 de tickete (solicitări, petiții, cereri etc). S-a răspuns (ticket închis/problemă soluționată) la 28815 dintre acestea.
Orange România, reprezentată la eveniment de domnul Morărașu Adrian Marian, BDM IT&C și domnul Anghel Laurențiu Ștefan, Corporate Sales Administrator, a prezentat un produs nou, Flux Vision, ce deserveste nevoile unui Smart City și oferă suport în luarea deciziilor de business. Astfel, acesta permite măsurarea prezenței într-un teritoriu definit, permițând identificarea orelor de varf, durata și obiceiurile vizitatorilor/rezidenților, inclusiv analiza fluxului de populatie. Soluția permite cunoașterea populației, separarea vizitatorilor si a rezidentilor și identificarea vârstei și a genului. Toate aceste informații permit definirea unei strategii personalizate atât prin adaptarea infrastructurii (info point-uri, transport, unități de cazare, parcări, etc) cât și prin adaptarea serviciilor și a metodelor de comunicare, ținând cont de diverse profile de vizitatori/rezidenți. În cele din urmă, soluția permite monetizarea informațiilor inclusiv prin corelarea informațiilor cu alte surse.